Ο καφές μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης
μελανώματος,
υποστηρίζει νέα έρευνα. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο καφέ
καταναλώνουμε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες, λένε ερευνητές.
Με βάση διαιτητικά και υγειονομικά δεδομένα 447.357 μη ισπανόφωνων
λευκών ηλικίας 50 έως 71 ετών χωρίς καρκίνο κατά την έναρξη της σχετικής
μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους εις
βάθος δεκαετίας και εντόπισαν 2.904 περιπτώσεις μελανώματος. Το
συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει
κανείς, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος. Η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων
φλυτζανιών καφέ έδειξε μείωση του κινδύνου μελανώματος κατά 20% σε
σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Τα αποτελέσματα δεν ισχύουν
για τον ντεκαφεϊνέ καφέ ή το μελάνωμα in situ, όταν η νόσος στο πρώιμο
στάδιό της επηρεάζει την εξωτερική στιβάδα του δέρματος.
Τα νέα μπορεί να είναι ενθαρρυντικά για τους αφοσιωμένους φίλους του
καφέ, όμως «δεν σημαίνει ότι όλοι μας θα έπρεπε να αλλάξουμε προτιμήσεις
όσον αφορά την κατανάλωσή του» σημειώνει η Erikka Loftfield,
μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale. «Το πιο
σημαντικό που μπορεί να κάνει κανείς για να περιορίσει τον κίνδυνο είναι
να μειώσει την έκθεσή του στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου